Újdonságok

2016. december 28.

A járművek viszonylatra való bejelentkezésének tárolása eddig csupán a FUTÁR rendszer által szolgáltatott adatok alapján történt. Ezentúl ezek átmennek egy szűrőn, és ha feltételezhető, hogy nem valódi bejelentkezésről van szó (azaz az adott jármű nincs ténylegesen a viszonylaton, utasokat szállítva), akkor nem kerül rögzítésre. A jövőben tehát kevesebb (remélhetőleg nulla) hamis bejelentkezésre kell számítani.

2016. szeptember 3.

Az alkalmazás korábban lehetőséget nyújtott régi menetrendi adatbázisok böngészésére, ám ez a funkció az év elején a költözés alkalmával elérhetetlenné vált. Most megújulva tér vissza, az elmúlt 5 év teljes menetrendje böngészhető (a BKV/BKK 2011 óta ad ki GTFS adatbázist).

A böngészés ugyanúgy történik mint az aktuális menetrendek esetén, csak a lap tetején egyszerűen át kell állítani vagy az adatbázist vagy a böngészni kívánt dátumot. Az egyik mező megváltoztatásával a másik automatikusan hozzáállítódik, így elég csak pl. a dátumot kiválasztani, az adatbázis automatikusan kiválasztásra kerül. Adatbázisból negyedévente készült egy, ezek tartalmazzák az általuk lefedett időszak alatt kiadott összes GTFS frissítést, úgy hogy mindig a legutolsó frissítés (tehát a ténylegesen megvalósult menetrend) látszik.

2016. április 7.

Az alkalmazásban ezentúl megjelennek a MikorMegy rendszer valós idejű adatai. A MikorMegy a FUTÁR-tól szerzi be a járművek pozíciót, és ezek alapján egy saját algoritmus segítségével számítja ki a várható megállóba érkezést és indulást. Az algoritmus figyelembe veszi a pillanatnyi forgalmi helyzetet (a megelőző járművek "sebességét"), így alapvetően a FUTÁR-nál pontosabb előrejelzés adására képes. Továbbá a múltbéli adatok esetében a ténylegesen megvalósult indulásokat mutatja, nem a legutóbbi becslést. A rendszer pillanatnyilag béta állapotban üzemel, azon túl, hogy egyáltalán nem tartalmaz hozzáadott és lemondott meneteket (a FUTÁR egyelőre nem teszi ezeket az adatokat ésszerűen elérhetővé), az előrejelzések is lehetnek pontatlanok, és más hibajalenség is feltűnhet. Visszajelzéseket köszönettel fogadok a winmenetrend (a) winmenetrend.hu címen, egy hiba esetén a konkrét hely és időpont sokat tud segíteni a hiba hátterének feltárásában.

Az eddig MikorMegy néven elérhető adatok továbbra is jelen vannak az oldalon, immár MikorMegy archív néven. Ezek az adatok csak egy-egy menet befejezése után lesznek láthatóak, cserébe garantáltan csak megvalósult indulásokat mutatnak (tehát a FUTÁR-ral és a MikorMeggyel ellentétben soha nem tartalmaznak becslést). Az adatok menetekre és megállókból való indulásra lebontva böngészhetők, gombok (linkek) segítségével lehet váltani az adatforrások között.

2016. február 22.